Bilgisayar karşısında çalışanların oturma biçimi!

Günümüzde iş hayatı, eğitim ve eğlencenin bilgisayar ile giderek daha çok iç içe hale gelmesi bilgisayara bağlı birçok kas-iskelet sistemi hastalığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle masa başında çalışanlar oturarak çalıştıkları ve bilgisayar kullandıkları için boyun ve sırt sağlıkları büyük risk altındadır.

Uzun süre oturmak boyun, sırt ve bel omurları üzerinde ciddi bir yük oluşturur. Üzerine tekrarlanan travmalar eklendiğinde vücutta oluşan zararlı etkiler yavaş yavaş birikir. Zaman içerinde de baş, boyun, sırt, bel ve kol ağrısı şikâyetleri gelişir. Çevremize baktığımızda bilgisayar başında uzun süre vakit geçirenlerin kötü bir duruşa ve ağrılı yüz ifadesine sahip olduklarını görürüz.

Peki, sağlığımızı korumak ne yapmalıyız?

Öncelikle bilgisayar kullanırken bazı konulara dikkat etmeliyiz çünkü bilgisayara bağlı olarak gelişen hastalıkları önlemek tedavi etmekten çok daha kolaydır.

Bilgisayar karşısında doğru yazı yazma ve oturuş tekniği, doğru donanım kurulumu ve faydalı çalışma alışkanlıkları, korunmada ergonomik gereçlerin (parçalı klavyeler, bilek destekleri v.b.) kullanımından çok daha önemlidir.

Bilgisayar karşısında doğru oturma biçimi

– Çalışırken sırtımız dik, omuzlarımız geride, başımız normal pozisyonda oturma alışkanlığını yerleştirmeli, kendimizi gevşek bırakmalıyız.
– Oturduğumuz koltuk veya sandalyeye çok dikkat etmeliyiz. Oturduğumuz koltuğun bel ve sırtı destekleyen özellikte olduğuna dikkat etmeliyiz. Bu mümkün değilse, beli destekleyen ortopedik yastıklar kullanılmalıyız.
– Masadan uzakta durmak, yüksek sandalye nedeniyle masaya eğilmek zorunda kalmak yerine masaya tamamen yaklaştırmalıyız. Masanın kenarı tam olarak midemizin seviyesine denk gelecek yükseklikte oturmalıyız.
– Oturduğunuz sandalyenizin yüksekliğini, kalçanın gövde üzerinde dik açı ile duracak şekilde ayarlamalıyız.
– Bilgisayar ekranı başımız ile aynı paralelde olmalıdır. Böylece boyun gereğinden fazla yukarı bakmayacak ya da aşağı eğik durmak zorunda kalmayacak.
– Dizlerimiz 90 ve 110 derece arası bir açıda duracak şekilde olmalı ve ayaklarımızı mutlaka yerle temas ettirmeliyiz.
– Dik oturduğumuz zaman kollarımız dirsekten 90 derece kıvrıkken ellerimizle klavyenin aynı hizada ve tam karşımızda olması gereklidir.
Bilgisayar kullanırken yapmanız gerekenler;

– Durmaksızın oturma süresi, yarım saati geçmemelidir. Çalışma sürenizi planlayın ve sık molalar verin. Molalarda fizyoterapistinizin size önereceği postür ve solunum egzersizlerini yapın.
– Bilgisayar kullanırken gereken fare, telefon, printer ve diğer araçların da masa üzerinde kolayca ulaşabilecek yerlerde olmasına dikkat edin
– Yazı yazarken klavyedeki tuşlara fazla güçlü olmayan bir biçimde dokunun. Fareyi yumuşak bir biçimde tutun.
– Klavyede yazarken bilekleriniz herhangi bir şeyin üzerine dayanmamalı, aşağı, yukarı veya yanlara bükülmemelidir. Bileklerinizi bir desteğe dayayarak tuşlara parmaklarınız ile ulaşmaya çalışmak yerine kollarınız ellerinizi klavye üzerinde serbestçe gezdirmelidir.
– Bir süre yazmayı bıraktığınızda ellerinizi klavyenin üzerinde bırakmak yerine dizlerinize ve/veya yanlara bırakınız. Bilekleriniz yanlara bükülmemelidir.
– Gereksiz bilgisayar kullanımını azaltınız. Eğlence amaçlı bilgisayar kullanımınızı azaltabilir, birçok elektronik posta mesajınızı telefon görüşmesi veya dostlarınızla doğrudan sohbet şekline çevirebilirsiniz. Bilgisayar oyunlarına ayırdığınız vakti azaltınız.

– Telefonla sık sık konuşuyorsak telefonu baş ile omuz aralığına sıkıştırma alışkanlığını bırakmalıyız ve kulaklık aracılığıyla telefonu kullanmalıyız.

Kaynak: http://www.takvim.com.tr/Yazarlar/seher.arslan/2011/04/12/bilgisayar-hastaligi-482091807417